Een artikel van Chloé, toegevoegd op 10 januari 2022 2 min. lezing

Henri Houmaire, gepassioneerd door de lokale geschiedenis, bracht een jaar door met het doornemen van historische archieven en het interviewen van bewoners. vanEpiais-lès-Louvres. Zijn boek schetst het leven van de bevolking tijdens Eerste Wereldoorlog. Je vindt zijn werk te koop bij onze Roissy-en-France VVV-kantoor en onze Bureau voor toerisme van Écouen.

In zijn boek, Henri Houmaire somt alle regimenten op die de steegjes van Epiais hebben doorzocht. Evenzo leren we dat er in 1918 een vliegveld werd geïnstalleerd, vóór de komst van Parijs Roissy Charles de Gaulle luchthaven. Van 13 juni tot 17 september zetten 120 vliegtuigen en 800 man voet op deze plek.

Bovenal nodigt dit boek uit tot een duik in de privacy van de bewoners vanEpiais-lès-Louvres. Zo ontdekken we het verhaal van Ernest Duru, voormalig officier en burgemeester van de stad van 1939 tot 1945, die lasterlijk werd aangeklaagd en tijdens een verhoor door de Gestapo moest worden verhoord. de Tweede Wereldoorlog. Vind ook het verhaal van Martial Clément, 94 jaar oud wie wist de Tweede Wereldoorlog. In juni 1940 werd het dorp vervolgens geïsoleerd en de geruchten circuleerden goed. Op een van de karren die het dorp ontvluchtten om Parijs te bereiken, de kleine Martial, 13, die met zijn gezin op de vlucht was.

Ontdek het boek van Henri Houmaire: Épiais-lès-Louvres: 1914-1918 Wereldoorlog I (150 pagina's), geprijsd aan € 15, bij onze VVV-kantoor van Roissy-en-France et VVV-kantoor van Écouen.