Een artikel van Chloé, toegevoegd op 22 november 2022 2 min. lezing

Het luchtverkeer is een van de sectoren die het zwaarst is getroffen sinds het begin van de pandemie in 2019. De impact van gezondheidsbeperkingen heeft de activiteiten van luchtvaartmaatschappijen drastisch vertraagd. In oktober 2022 zien we echter dat de tarieven weer de neiging hebben om te egaliseren!

Inderdaad, het verkeer waargenomen in oktober 2022 in de Franse luchthavens komt overeen met 89,5% van die waargenomen in dezelfde maand van 2019. Zo zijn sinds het begin van het jaar 121,91 miljoen passagiers werden geregistreerd met een resterend verkeerspercentage dat 79,1% bereikte van dezelfde periode in 2019.

De maandelijkse TendanCiel-index van de DGAC vertelt ons dat luchtvaartmaatschappijen vorige maand hebben gepost "beste maandelijkse verkeersherstelpercentage" geregistreerd sinds het begin van de gezondheidscrisis.

Le binnenlands verkeer vestigt zich deze maand op 86,7% oktober 2019, d.w.z. een jaarlijks cumulatief verkeersherstelpercentage van 83,6%. De beste waargenomen resultaten zijn op de segmenten met inbegrip van de overzeese gebieden (95,5%), terwijl de cijfers verder achterblijven op de radiale verbindingen in Europees Frankrijk (76,6%).

Daarnaast merken we op dat na het heropenen van veel grenzen en het opheffen van beperkingen, internationaal verkeer bereikt 90,2% vanaf die van oktober 2019. We noteren dus waarden groter dan of gelijk aan 2019:

  • 106,8% voor Afrika
  • Meer dan 50% voor Azië.

Voor Azië ligt het residuele tarief tot nu toe rond de 78,0%, een primeur voor het continent waarvan het percentage nooit hoger is geweest dan 50%.

Het vliegverkeer komt eindelijk weer tot leven!

Trafic aérien en France en octobre : 89,5% des niveaux de 2019 2 Air Journal