Een artikel van Chloé, toegevoegd op 05 december 2022 1 min. lezing

De Raad van State heeft het tracé bevestigd van de toekomstige lijn 17 van de Grand Paris Express, waarvan het eindpunt is gepland in het station van Mesnil-Amelot in 2030.

Nu de rechtsmiddelen zijn uitgeput, is de weg vrij voor de toekomstige Parijse metro waarvan de bouw vordert. Er is dus al 5 kilometer gegraven. van een lengte van 26 kilometer (inclusief 5 km in de lucht) en zich uitstrekkend over 13 gemeenten de drie afdelingen, verbindt lijn 17 negen stations in 25 minuten. Eigenlijk de dagelijkse 565 inwoners zou makkelijker moeten zijn. Deze lijn zal splitsen in twee secties : een eerste van zes kilometer tussen Saint-Denis Pleyel en Le Bourget-RER (met een gemeenschappelijke route voor een deel van lijn 16) en een tweede die de route zal verlengen over 20 km naar Mesnil-Amelot. In totaal zijn dit 40 tot 50 miljoen ritten aeenjarigen wie moet het lenen.

Oorspronkelijk gepland voor 2028, moet lijn 17 eindelijk in dienst treden in 2030. Het bedrijf Grand Paris zou binnenkort een kalender moeten presenteren, de vertraging is te wijten aan de organisatie van de Olympische Spelen van Parijs in 2024.